Co jsou QR kódy?

Každý z nás zná čárové kódy, kterými se označuje zboží. V takovém kódu jsou uloženy číslice, které se dají strojově přečíst, a podle nich lze pak zboží rychle identifikovat. Něčím podobným jsou i QR kódy. QR kód tvoří černé a bílé bloky. Z těchto bloků jsou vytvořeny obrazce - čtverce, které po naskenování rozpozná čtečka QR kódů. Obrazec tak nese textovou zprávu, kontaktní informace nebo odkaz na webové či mobilní stránky. Mimo těchto dat jsou ale v obrazcích zakódovány další informace. Ty v sobě nesou informace, které QR čtečka potřebuje pro dekódování.

Do QR kódu je možné uložit jakoukoliv textovou informaci. Nejčastěji je používán pro uložení internetové adresy nebo kontaktních údajů. QR kód tak může být například náhradou vizitky, záznamem do diáře s určením data a místa konání nějaké události, nebo třeba doplňkem článku v časopise, kde může nést zakódovanou adresu, na které si lze o tématu přečíst více. QR kódy se tak stávají součástí například filmových plakátů, kde ukrývají odkaz vedoucí na stránky věnované dílu nebo třeba ke stažení multimediálního obsahu s tématem filmu.

 

  Jak je přečíst?

Čtení QR kódů probíhá standardně pomocí speciálních aplikací pro mobilní telefony. Tyto čtečky dokážou pracovat s fotoaparátem vašeho mobilního telefonu. Stačí tak spustit aplikaci, "vyfotit" kód a ta pak sama rozpozná ukrytý text. 

Čtečky QR kódů jsou dostupné pro drtivou většinu dnes prodávaných mobilních telefonů. Někteří výrobci, jako třeba Nokie, je dodávají již jako standardní výbavu některých telefonů. Pro jiné je nutné aplikaci nainstalovat jako kteroukoliv jinou. Uživatelé mobilních telefonů s operačním systémem jistě naleznou vhodnou čtečku na příslušném úložišti aplikací pro danou platformu. U Androidu je to například aplikace Barcode Scanner, která umí kód skenovat v reálném čase a umí kromě QR kódů i kódy čárové.

Pro ostatní uživatele existují aplikace založené na javě. Oblíbenou čtečkou je například Kaywa Reader.

 

  Využití přeneseného obsahu

Obsahem QR kódu je vždy text. Ten ale může být vhodně formátován čímž se usnadní využití přenesených informací. Dobré čtečky dokáží rozpoznat že text obsahuje něčí vizitku a nabídnou rovnou uložení do Kontaktů, poznají upomínku na nějakou událost a nabídnou uložení do diáře nebo rozeznají webovou adresu a nabídnou spuštění prohlížeče. Co vše lze tedy pomocí QR kódu přenášet:

« ZPĚT


 

  Zajímavé technické informace

Do jednoho QR kódu - obrazce je možné uložit velké množství informací. Binárně je možné uložit do obrázku až 3 000 bitů, to se rovná 1 500 čtverečkům obsažených v obrazci. Do QR kódu se tak vejde až 7 089 číslic, nebo text o délce 4 296 znaků. Informace je kódována pomocí bílých a černých čtverečků, které jsou uspořádány do matice. Její velikost může být různá, především podle množství informace, které chceme uložit. Nejmenší QR kódy mají velikost 21x21 bodů, ty největší pak 177x177 bodů.

Fotoaparáty mobilních telefonů nejsou příliš kvalitní a focení QR kódů neprobíhá vždy v ideálních světelných podmínkách. Je pak logické, že může během rozpoznávání dojít k chybám a ne každou bílou a černou tečku rozpozná aplikace správně. Z toho důvodu mají QR kódy integrovanou korekci chyb, díky které je možné poškozený obraz a tím i informaci částečně opravit. Existují 4 standardy, z nichž ten nejnižší dokáže opravit 7% poškození a ten nejvyšší až 30% poškození.

« ZPĚT